PRIMA-eDS hankkeessa tutkitaan polyfarmasiaa käyttämällä EBMEDS® Lääkityksen kokonaisarviota

04.02.2014

Lääkityksen kokonasiarvio (LKA) on osa Duodecimin kliinistä päätöksentuki-järjestelmä (EBMEDS®), ja sitä voidaan käyttää lääkäreiden ja sairaanhoitajien vastaanotoilla aina, kun lääkehoidon tarkoituksenmukaisuutta ja turvallisuutta on tarpeen arvioida Arviointia suositellaan säännöllisin väliajoin (esim. vuosittain) potilaille, joilla on monia lääkkeitä ja sairauksia. Arvioinnista on hyötyä myös aina, kun uusia lääkkeitä määrätään.

Kliiniset apteekkarit voivat käyttää LKA-työkalua apuna, kun he tekevät lääkityksen arviointeja sairaaloissa, geriatrisilla osastoilla, hoitokodeissa tai avohoidossa. LKA-työkalu automatisoi lääketietokantojen käytön yhdistämällä asiaankuuluvat tiedot tietokannoista potilaan yksilöllisiin tietoihin.

Lääkehoidon tarkoituksenmukaisuutta väestössä voidaan arvioida, jos LKA:n komponentteja käytetään Terveyshyötyarviossa, joka suoritetaan automaattisesti suurelle potilasryhmälle. Potilastietojärjestelmä lähettää jäsennellyt tiedot jokaiselta potilaalta EBMEDS®-palveluun, ja tulokset voidaan sitten analysoida tilastollisesti. Tällaiset analyysit ovat erittäin arvokkaita hoidon laadun parantamiseksi.

Lisätietoja: Teemu Niskanen, etunimi.sukunimi@duodecim.fi