Duodecimin Päätöksentuki EBMEDS otettu käyttöön Virossa – askel kohti potilaskeskeisempää terveydenhuoltoa

11.05.2020
Toukokuusta 2020 alkaen virolaiset perusterveydenhuollon lääkärit ja sairaanhoitajat voivat käyttää Duodecimin kehittämää kliinistä päätöksentukijärjestelmää (EBMEDS). Se nopeuttaa päätöksentekoa ja parantaa potilasturvallisuutta tuomalla potilaskohtaisia suosituksia ja muistutteita lääkäreiden ja hoitajien työn tueksi.

– Jotta perhelääkäri ja hänen tiiminsä voivat tehdä työnsä mahdollisimman hyvin, tietojärjestelmän on oltava nopea ja käyttäjäystävällinen ja tuettava kliinistä päätöksentekoa. Duodecimin Päätöksentuki EBMEDS tuo lääkärin työpöydälle potilaskohtaisia suosituksia ja muistutteita, joissa yhdistyvät viimeisin lääketieteellinen tietämys ja potilaasta tallennetut terveystiedot, sanoo Viron sosiaaliministeri Tanel Kiik, – päätöksentuki säästää lääkärin aikaa ja parantaa olemassa olevien terveystietojen hyödyntämistä. Tällaisen ratkaisun käyttöönotto on tärkeä virstanpylväs matkalla kohti potilaskeskeistä terveydenhuoltoa.

Geneettinen tieto terveysriskien kartoituksessa ja hoidossa on tulevaisuutta

Virossa päätöksentuki otetaan käyttöön valtakunnallisesti, ja se sisältää kaikkien Viron kansalaisten terveystiedot. Järjestelmän myötä tulevaisuudessa on myös mahdollista hyödyntää geneettistä tietoa terveysriskien kartoituksessa ja hoidossa.

– Kliininen päätöksentukijärjestelmä on ensimmäinen Virossa käyttöön otettu ratkaisu, joka kerää ja analysoi ihmisten terveyttä koskevia tietoja, kuten diagnooseja, lääkkeitä, tutkimustuloksia ja hoitoa viimeisten viiden vuoden ajalta. Tulevaisuudessa järjestelmään lisätään geneettisiä riskipisteitä ja muita ihmisen elämäntapojen indikaattoreita. Päätöksentuessa tarkastellaan sekä Viron että kansainvälisiä hoito-ohjeita, selittää Viron sairausvakuutuskassan päätöstukihankkeen johtaja Karin Kõnd.

Helpottaa näyttöön perustuvien hoitopäätösten tekemistä ja ehkäisee hoitovirheitä

Päätöksentuen kehittäminen on tapahtunut tiiviissä yhteistyössä perhelääkäreiden kanssa. Tallinnan perhelääkäriyhdistyksen johtajan, tohtori Reet Laidojan mukaan päätöksentuen myötä lääkäri pystyy keskittymään paremmin potilaiden kanssa kommunikointiin.

– Päätöksentuki antaa lääkäreille näyttöön perustuvia hoitosuosituksia potilaan terveystietojen perusteella. Terveystietojen nopea saatavuus on erityisen arvokasta potilaille, joilla on useita kroonisia sairauksia ja useita lääkkeitä, joissa on otettava huomioon vaikutukset ja yhteisvaikutukset. Tällainen ratkaisu auttaa tekemään parempia ja enemmän näyttöön perustuvia hoitopäätöksiä ja ehkäisemään hoitovirheitä, Laidoja kuvailee.

EBMEDS 2.0 – Uuden sukupolven ratkaisu terveystietojen analysointiin

– Viro on ensimmäinen asiakkaamme, joka on ottanut käyttöön päätöksentuen uuden, pilveen rakennetun EBMEDS 2.0 -alustan. Integraation myötä olemme saaneet arvokasta kokemusta uuden alustan käyttöönotosta, mikä hyödyttää meitä myös kotimaisten asiakkaiden siirtyessä uuden alustan käyttöön, kertoo Päätöksentuen asiantuntijalääkäri Peter Nyberg Duodecimista.

– Pilvipalvelu on uuden sukupolven ratkaisu terveystietojen analysointiin. Se sisältää yli 45 000 lääketieteellistä raporttia ja yli 7 000 näyttöön perustuvaa aineistoa lääketieteelliseen työhön, sanoo Siim Nahkur, Kustannus Oy Duodecimia Virossa edustavan Celsius Datan toimitusjohtaja.

Perhelääkäreiden työpöydälle integroitua päätöksentukea täydentää Celsiuksen Synbase verkkoportaali,  joka kokoaa yhteen 16 kliiniseen työhön tarvittavaa tietokantaa. Osana tätä portaalia virolaisten käytössä on myös Kustannus Oy Duodecimin julkaiseman Lääkärin käsikirjan vironkielinen versio.

Lue myös Päätöksentuki taipuu moneen tarpeeseen »

Tutustu tarkemmin EBMEDS päätöksentukeen »